Dviračiai vaikams - klasifikacija ir ypatumai 

Nuo 1 metų iki 3 metų 

Dviračiai patiems mažiausiems. Šią grupę apima balansiniai dviračiai (be pedalų), triračiai ir įprasti modeliai su pedalais ant priekinio rato. Dažnai sutinkami triračiai modeliai . Dviračiai yra maži ir lengvi.

 

Nuo 3 iki 4 metų 

Šiame amžiuje vaikas tampa aktyvus ir gauna pirmąją galimybę važinėti savo mėgstamu dviračiu. Ant dviračiu šioje amžiaus grupėje yra sumontuoti pripučiami ratai su kameromis ir papildomais (mokymo)  ratukais. Be to, padidėja saugumo reikalavimai: dviračiuose dažnai įrengtos apsaugos ant vairo (nuo galvos sumušimo), pilna grandines apsauga (nuo kelnių įsukimo į grandinę ir apsaugoti ją nuo purvo), minkštas ir tvirtas balnelis. Rėmas žemintas, kad būtų lengviau užlipti ant dviračio ir apsisaugoti nuo smūgio. Ypatumai: Ratai 12 "colių, 1 greičio, galiniai kojiniai (su pedalais) stabdžiai, šoniniai mokymo ratukai.

 

Nuo 4 iki 6 metų 

Pagal išvaizdą ir įrangą šios grupės dviračiai visiškai panašus į ankstesniąją - vienintelis skirtumas rato skersmuo (16", o ne 12“). Ypatumai: ratai 16 "colių, 1 greičio, galiniai kojiniai (su pedalais) ir priekinis dažnai rankinis (pavyzdžiui v-brake), šoniniai mokymo ratukai.

 

Nuo 6 iki 9 metų 

Tikrą judėjimo laisvę simbolizuoja nuimti pagalbiniai ratai ir įvairiausio dizaino modeliai: nuo panašių į ankstesnių grupių dviračius iki sumažintų kopijų kalnų ir kruizinių dviračių. Tai praktiškai dviračiai suaugusiems, tik miniatiūriniai;)  Dėka didesnio skersmens ratų, atsiranda naujos funkcijos: daugiau pavarų, rankiniai stabdžiai tipo V-brake, kartais amortizuojanti šakė. Ypatumai: ratai 20 "colių, nuo 1 iki 6-pavarų, priekiniai ir galiniai rankiniai stabdžiai (kartais galiniai kojiniai), yra modeliai su priekiniu amortizatoriumi.

 

Nuo 9 iki 13 metų 

 

Šie dviračiai beveik niekuo nenusileidžia suaugusiųjų dviračiams. Vienintelis skirtumas yra mažas rėmo dydis ir 24“ ratai. Ypatumai:ratai 24 "colių, 1-24 pavarų, priekyje ir gale rankiniai stabdžiai (ant kruizinių galiniai kojiniai), yra modeliai su priekiniu amortizatoriumi.

 

BMX 

  

Atskirai galima paminėti BMX dviračius. Šie nedideli dviračiai su 20 "colių ratais, kurie yra skirti daryti triukus (sukimasis, šokinėjimas, ir tt). Paskutiniu metu BMX populiarėja ir dažnai galima pamatyti gatvėse. Jų paprasta konstrukcija ir dizainas, labai patvarūs, todėl jie gali būti laikomi kaip alternatyva perkant klasikinį modelį.