Kaip teisingai perjungti dviračio pavaras? 

Kažkada važinėjomės ant Ereliuko ar Kregždutės, ir nesukom sau galvos , kokį bėgį įjungti, ar kaip stabdyti. O dabar net paprasčiausias miesto dviratis turi mažiausiai keletą bėgių, ir dvejus stabdžius.

Tai vis dėlto, kaip teisingai perjungti pavaras ant dviračio?

Yra viena pagrindinė taisyklė, kurios reikia visada laikytis, perjungiant pavaras ant dviračio - neskersuoti grandinės. Taip atsitinka, jei priekyje grandinė yra ant 1 žvaigždės, o gale  sakykim ant 7. Šiuo atveju grandinė trinasi į viską – žvaigždes, bėgių perjungėją, gauna labai didelę apkrovą, trumpėja grandinės ir žvaigždžių tarnavimo resursas, ir apskritai, geriau to nedaryti!

 

Kaip teisingai perjunginėti pavaras matosi šiame pavyzdyje. Ši schema labai aiškiai parodo, kaip derinasi tarpusavyje pavaros.

 

 

Patarimai, kaip perjungti pavaras.

1. Neperjunginėkite pavarų kylant į kalną. Pirmiausia jūs prarasite pedalų mynimo ritmą, greitai pavargsite. Antra važiuojant į kalną grandinė ir taip gauna didelę apkrovą, o jūs ją dar metate nuo žvaigždės ant žvaigždės. Tokios manipuliacijos pagreitina susidėvėjimą, o 27 ar 30 bėgių sistemoje galima net nutraukti grandinę. Todėl pavaras būtina perjungti prieš kylant į kalną, kai grandinė yra labiausiai atsipalaidavusi.

2 . Jei ruošiatės leistis nuo status kalno, taip pat, patartina pavaras ant dviračio perjungti  iš anksto. Nes leidžiantis paprasčiausiai nebus laiko, juk  reikia stabdyti ir pageidautina į nieką neįvažiuoti .

3.Bėgių perjungimas turi būti sklandus. Taip jūs prailginsite dviračio tarnavimo laiką.